Kutatási szakaszok

Az adatfelvétel 2018 január 1-jétől, a várandósok felmérésével indul, várandósságuk 28-31. hetén. Ezt – a projekt jelenlegi keretein belül – három további kérdezés követi majd a gyermek fél-, egy- és hároméves korában. Az első három évben tervezünk egy életeseményhez kötött kiegészítő vizsgálatot is, a gyermek közösségbe kerülésekor. Az NKI terve, hogy a vizsgálatban részt vevő gyermekeket egészen felnőtté válásukig kövesse.

A magzati és fél éves korban történő adatfelvételt a körzeti védőnők végzik, a későbbi szakaszok adatgyűjtései pedig kérdezőbiztosok által felvett kérdőívekre épülnek. Az adatgyűjtés alapját az anyával felvett kutatási kérdőívek adják. Ezt egészítik ki már a kezdetektől önkitöltős kérdőívelemek, valamint a kutatási adatbázisba utólagosan kapcsolt adminisztratív adatállományok (például a születés értesítő rendszer adatainak becsatornázása). A megkérdezettek körét az egyéves adatfelvételkor az anya mellett az apával is bővítjük.

A kutatásban való részvétel önkéntes és beleegyező nyilatkozat alá­írásához kötött. A résztvevők részletes adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatásban részesülnek.