Szülőkkel alvás

Kopcsó Krisztina kutatónk a Kohorsz '18 kutatás 2018-2019-ben megvalósult második hullámának adatait felhasználva féléves gyermekek (8191 csecsemő) és családjaik körében vizsgálta a szülővel való együtt alvás előfordulását, és hogy mennyiben függ az össze a szoptatással és az alvásproblémákkal.

A hazai hivatalos álláspont (az EMMI korai táplálásra vonatkozó 2019-es szakmai irányelve) szerint az éjszakai szoptatás fokozza a tejtermelést és elősegíti a hosszabb szoptatást. Mindezt jól támogatja, ha az anya és a csecsemő egy helyiségben, egymáshoz közeli fekhelyen alszik (így az éjszakai felébredések kevésbé fárasztóak az anya számára.) Az ajánlás ugyanakkor az egy ágyban alvást kifejezetten nem ajánlja, annak különböző veszélyei miatt. Az Academy of Breastfeeding Medicine legfrissebb protokollja (Blair et al., 2020) ezzel szemben arra a következtetésre jut, hogy az együtt alvás, amellett, hogy elősegíti a szoptatást, további rizikótényezők hiányában nem növeli a szoptatott csecsemők körében a bölcsőhalál kockázatát. Ezért a szervezet a biztonságos együtt alvás körülményeire hívja fel a figyelmet.

Adatfelvételünk szerint a féléves csecsemők több mint negyede (27%) minden éjszakát legalább részben a szülei ágyában tölt.  A szüleikkel gyakrabban együtt alvó csecsemők körében egyaránt nagyobb arányban szerepelnek szoptatott, a szükségesnél kevesebbet alvó és az átlagosnál gyakrabban ébredő csecsemők.

Ezek az összefüggések természetesen mindkét irányba értelmezhetők: a gyermek közelsége feltehetőleg elősegíti az éjszakai szoptatást, amely az éjszakai ébredések nagyobb gyakoriságához is hozzájárulhat. Emellett a gyakran ébredő és az éjszaka szoptatott csecsemők nagyobb szülői alkalmazkodást kívánhatnak meg, ami ahhoz vezethet, hogy a szülő inkább maga mellett altatja el, vagy maga mellé veszi az éjszaka folyamán a csecsemőt. Akárhogy is, az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a szülés körüli időszakban történő ellátáskor fontos sort keríteni a csecsemővel egy ágyban alvás biztonságos feltételeinek ismertetésére. A jövőbeni kutatásokban az együtt alvás körülményeit is érdemes lenne felderíteni, valamint választ kapni arra a kérdésre, hogy mennyiben beszélhetünk egy tudatos választásról, vagy mennyiben egy, akár a tárgyi feltételekből, akár a csecsemő és az anya igényeiből fakadó „szükség-megoldásról.”

A teljes elemzés ITT olvasható.

 

Felhasznált irodalom:

Blair, P. S., Ball, H. L., McKenna, J. J., Feldman-Winter, L., Marinelli, K. A., Bartick, M. C., … Wonodi, A. (2020). Bedsharing and Breastfeeding: The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol #6, Revision 2019. Breastfeeding Medicine, 15(1), 5–16. https://doi.org/10.1089/bfm.2019.29144.psb

Emberi Erőforrások Minisztériuma (2019). Szakmai irányelv az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról. Budapest.