Lakókörnyezet

A Kohorsz ’18 kutatás a 2018-19-ben születő gyermekek felnövekedésének vizsgálatára vállalkozott. A kutatás első adatfelvételi hullámában járva, az ország ötezer várandósának megkérdezése alapján már körvonalazhatók azok a lakhatási és életkörülmények, amelyek között a párok születendő gyermeküket várják. Ezek közül is talán leginkább meghatározó tényező, hogy a gyermek vállalásakor a szülők rendelkeznek-e már saját lakással, vagy esetleg bérelt lakásban élve kell felkészülniük a baba fogadására.

Úgy tűnik sokaknak, a várandós anyák 44 százalékának saját tulajdonviszony alapján biztosított a lakhatása. További 36 százalékuk lakik olyan ingatlanban, amely partnere, vagy rokona tulajdonában van. Bérelt ingatlanban a várandósok 14 százaléka él.

A 44 százalékos gyakoriságú tulajdonviszony mögött azonban sok esetben hitel is áll. A lakástulajdonnal rendelkező várandósok közel fele, 45 százaléka vett fel ingatlanfedezetű jelzáloghitelt a lakásra, amelyben él.

Ezek a saját tulajdonban lévő lakások értékükben nagy eltérést mutatnak. A válaszadók saját becslése alapján átlagos piaci értékük (amekkora összegért az ingatlant jelenleg eladható lenne) 20 millió forint körülinek mérhető. A várandósok válaszai alapján a bérelt és tulajdonban lévő lakásokat immár együttesen vizsgálva meglehetősen magas, 88 négyzetméteres átlagos lakásnagyságot találtunk. Az átlagos szobaszám (beleszámítva a félszobákat is) három.

A számszerű adatok mellett a lakások, háztartások ellátottságáról is van némi képünk. Többségében megfelelő komfortfokozatú otthonokról van szó. Ugyanakkor fontos látnunk, hogy a lakások 4 százalékában nincs vezetékes víz, vízöblítéses WC, fürdőszoba. A lakáson belül gyakori felszerelési tárgy a nagyképernyős televízió, mellyel a válaszadók 84 százaléka rendelkezik. Okostelefonja (97%), számítógépe (89%), otthoni internet-hozzáférése (95%), bankkártyája (94%) szinte minden várandósnak van. A gyermeket váró családok 79 százaléka személygépkocsival is rendelkezik. Ezeknél némileg ritkábbak az olyan használati tárgyak, mint a mosogatógép (43%) vagy a légkondicionáló berendezés (23%).

A várandósok válaszaiból kiderült az is, hogy a gyermeket váró családok egyharmadának kevesebb, mint egy könyvespolcnyi – maximum 50 darab – könyv van a birtokában. Képzőművészeti alkotást, vagy valamilyen hangszert szintén kb. egyharmaduk tart otthon. A babák háromnegyede olyan otthonba érkezik, amelyhez valamilyen kert, vagy udvar is tartozik majd.