Pszichológiai jellemzők

A Kohorsz ’18 kutatás során az anyák lelkiállapota kapcsán megvizsgáltuk a várandóssággal és a magzattal kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat, valamint általános- és várandóssággal kapcsolatos szorongásuk és depresszív tüneteik mértékét.

A várandósok 86 százaléka a felmérés idejekor egyértelműen örült, ha várandósságára gondolt, 10 százalékuk azonban úgy nyilatkozott, hogy vegyes érzései vannak. A fennmaradó 4 százalékuk negatív vagy közömbös érzésekről számolt be. Mindemellett a várandósokat a magzattal kialakított intenzív kötődés jellemezte.  

Az anyák általános szorongásait két állítás segítségével mértük fel, afelől érdeklődve, hogy milyen gyakran tapasztaltak az elmúlt két hétben bizonyos tüneteket. A várandósok többsége legfeljebb néhány napig tapasztalt szorongást, két héten belül, 15,6 százalékuk azonban arról számolt be, hogy az idő nagyobb részében idegesnek, szorongónak vagy feszültnek érezte magát, 8,7 százalékuk pedig az idő nagyobb részében szüntelenül aggodalmaskodott. A szorongásos tünetek az átlagosnál jelentősen gyakrabban fordultak elő a partner nélkül élő, a legalább negyedik gyermeküket váró, a rossz anyagi helyzetben élő, a 24 évnél fiatalabb, a legfeljebb alapfokú végzettségű, és a várandósságot nem, vagy pedig későbbre tervező anyák körében.

A válaszadók várandóssággal összefüggő szorongásait, félelmeit egy kilenc tételes kérdőív segítségével mértük fel, amely a magzat egészségével és esetleges elvesztésével, az anya egészségével, a szüléssel, a gyermek gondozásával és a kontrollal kapcsolatos aggodalmak felmérésére alkalmas. Az anyákra összességében kismértékű várandóssággal összefüggő aggodalmak voltak jellemzőek. Ami a három leggyakrabban előforduló aggodalmat illeti, a várandósok 38,2 százaléka aggódott, hogy nehéz vagy komplikált vajúdása, vagy szülése lesz, 37 százalékuknak voltak a baba egészségével kapcsolatos félelmei és 32,4 százalékuk aggódott a baba méhen belüli fejlődése miatt.

Végül, a depressziót valószínűsítő tünetek előfordulását egy nyolc tételes kérdőív segítségével mértük fel, a kérdezést megelőző hétre vonatkozóan. Ennek eredménye alapján a várandósok átlagosan nagyon alacsony gyakorisággal tapasztaltak depresszióra utaló tüneteket. A várandósság alatti depresszív tünetek (az ezt felmérő kérdőív összpontszámának eltérései alapján) ritkábban fordultak elő azoknál, akik házasságban éltek, első gyermeküket várták, valamint magasabb iskolai végzettség, magasabb jövedelem és a várandósság tervezettsége esetén.