Problémák COVID idején

A Kohorsz ’18 2020 szeptemberében indult, ám jelenleg is zajló telefonos adatfelmérésének fő célja az anyai munkavállalás jellemzőinek feltérképezése, a gyermekek két-hároméves korában. Emellett a kutatás során nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy megtudjuk, hogy a 2020-ban kitörő világjárvány okozta nehézségek milyen hatással voltak a résztvevők és családjaik életének egyes területeire. Az adatfelvétel során a koronavírussal kapcsolatos kérdéseink a 2020 tavaszán fennálló veszélyhelyzet időszakára vonatkoznak. Jelen előzetes eredményeket tartalmazó leíró elemzés a telefonos adatfelvétel első, több mint 2000 résztvevőjének válaszai alapján készült.

A koronavírus járvány magyarországi megjelenése óta számos, az élet szinte minden területét érintő intézkedést és korlátozást vezettek be. Bár a kutatásban részt vevő, kisgyermeket nevelő anyák többsége (84,5%) a múlt év tavaszi időszakában nem dolgozott aktívan, – mivel a legtöbben ekkor még jogosultak voltak gyes-re, gyed-re vagy gyet-re – számos egyéb olyan tényezővel kellett megbirkózniuk a vírus ideje alatt, amelyek megnehezíthették a mindennapi életüket. A válaszadók legnagyobb hányada (32,8%) számára az egyedüllét, illetve a társas kapcsolatok hiányának kezelése jelentett egyértelmű problémát, kismértékben pedig további 26,5 százalékuk küzdött ezzel. Sokan (54,5%) említették még emellett a bezártság-érzés, a szorongás, illetve a vírussal kapcsolatos aggodalmak negatív hatását.

Bár úgy tűnik, hogy a megkérdezettek többségének másfél, kétéves gyermeke mellett is jól sikerült alkalmazkodnia a meghozott intézkedésekhez (pl. megváltozott nyitvatartás, védett idősávok), mégis a szükséges vásárlások elintézése a válaszadók 45,5 százalékának, a megszokott tennivalók elvégzése (pl. a számlák befizetése) pedig 32,5 százalékának jelentett – legalább kismértékben – problémát.  A megváltozott tanulási körülményekhez való igazodás a válaszadók 19,5 százalékának, a megváltozott munkakörülményekhez való alkalmazkodás pedig 28,5 százalékának okozott valamilyen mértékben nehézséget.