Munka a járvány alatt

Lezárult a kisgyermekes anyák munkaerőpiaci részvételére vonatkozó telefonos adatfelmérésünk, amely során mintegy 5700-an válaszolták meg kérdőívünket.  A Kohorsz ’18 kutatás 2020 szeptemberében indult lekérdezése során fő célunk a 27-30 hónapos gyermeket nevelő anyák munkavállalási jellemzőinek feltérképezése volt. A résztvevő, 2,5 éves gyermekeket nevelő anyákat elsősorban munkaerőpiaci helyzetükről és a munkavállalási terveikről kérdeztük, emellett azonban kutatóink egy speciális kérdéssort is összeállítottak, amely visszamenőleg érdeklődik a koronavírus ideje alatti munkavállalási jellemzőkről. Bár a kérdéssor az első 4435 válaszadó esetén a koronavírus 2020 tavaszi időszaka alatti, vagyis az első hullám eseményeire kérdezett rá, a járványhelyzet gyors változásai és az adatfelvétel hosszú időtartama miatt a 2021. májusa után válaszoló 1294 anya a 2021-es tavaszi időszak (harmadik hullám) tapasztalatairól számolt be.

A koronavírus következtében meghozott intézkedések és korlátozások első bevezetésekor, 2020 tavaszán, az akkor másfél-kétéves gyermeket nevelő anyák többsége (71,5%), bár rendelkezett munkahellyel, azonban (legalább egy ideig) nem dolgozott. Ennek egyik fő oka, hogy a legtöbben ekkor még gyes-en, gyed-en vagy gyet-en voltak. A válaszadók 16,1 százaléka, bár a szülést követően valamikor már dolgozott, a koronavírus 2020. tavaszi időszakában azonban (legalább egy ideig) nem volt munkahelye. Ezeknek az anyáknak 1,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a járvány következtében vesztette el az állását. A válaszadó anyák 12,4 százaléka pedig, már visszament dolgozni a szülés után, és a vírus első hulláma alatt mindvégig aktívan is dolgozott. Hasonló kép rajzolódik ki a vírus harmadik hullámára vonatkozóan is, ahol a válaszadók 62 százaléka bár rendelkezett munkahellyel, (legalább egy ideig) nem dolgozott a járvány ezen időszakában, 12,5 százalék pedig a szülés után már munkát vállalt valamikor, de 2021 tavaszán (legalább egy ideig) nem dolgozott. Közülük 3,2 százalék állította azt, hogy a járvány miatt vesztette el munkáját. A harmadik hullám alatt az anyák 25,5 százaléka dolgozott mindvégig aktívan. Az elemzés a továbbiakban a járvány alatt aktívan dolgozó anyákra fókuszál.

Milyen változásokat tapasztaltak a dolgozó anyák a vírus első és harmadik hulláma alatt?

A járvány első hulláma alatt meghozott koronavírussal kapcsolatos intézkedések a másfél-kétéves gyermeket nevelő, de már aktívan dolgozó anyák munkakörülményeit sem hagyták érintetlenül. A leginkább jellemző változás, hogy sokaknak teljesen (33,1%) vagy legalább részben (15,7%) otthoni munkavégzésre kellett átállnia. A munkaidő megváltozása is gyakori volt: 18,1 százalék volt azok aránya, akik azt mondták, hogy a járvány miatt rövidített munkaidőben kellett dolgozniuk, ezzel szemben a válaszadók 9,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkaideje éppen hogy megnőtt a korlátozások ideje alatt. A fizetések tekintetében a dolgozó anyák 14,4 százaléka tapasztalt bércsökkenést, 4,1 százazalékuknak azonban megnövekedett a bére a kijelölt időszakban. Hasonló tendencia tapasztalható azon anyák körében is, akik a járvány 2021 tavaszi időszakára vonatkozóan válaszoltak. A megkérdezettek 27,5 százaléka váltott teljesen otthoni munkavégzésre, további 14,8 százalék pedig legalább részben, de otthonról dolgozott a járvány következtében. Az anyák 7,4 százaléka esetében fordult elő, hogy a harmadik hullám ideje alatt többet, vagy hosszabb ideig kellett dolgoznia, 8 százalékuknál azonban a munkaidő megrövidülése volt jellemző.