Új kiadvány

A kutatásunk első szakaszában, 2018-19-ben felkeresett várandósok a kutatás második szakaszára féléves gyermekek szüleivé váltak. A második hullámban ezeket a családokat kerestük fel ismét, hat hónappal gyermekük megszületését követően.

Az adatfelvétel most bemutatott második hullámában is nagymértékben támaszkodtunk a magyarországi védőnői rendszerre. Egyfelől a kutatás első két – várandós és féléves gyermeket nevelők körében lebonyolított – hullámában az adatfelvételt a védőnők végezték. Másfelől a minta kialakításának alapját a védőnői körzetek adták.

A kutatás második hulláma során a várandóskorban bevont mintegy 8500 válaszadóból csaknem ugyanennyien, immár friss anyaként ismét megosztották tapasztalataikat az őket felkereső védőnőkkel. Néhányan pedig, akiknél a várandós lekérdezés elmaradt, immár kisgyermekes anyaként e szakaszban kapcsolódtak be először a kutatásba és számoltak be a várandósság alatti tapasztalataikról is. Új válaszadóink lettek továbbá azokból a családokból, ahol a gyermek féléves korában nem az anya végzi a gondozással járó feladatokat.

A most megjelent „Csecsemőkor Magyarországon” címet viselő kiadvány ezen második kutatási hullám, a féléves gyermekek szüleinek válaszai alapján a magyarországi csecsemőkor főbb jellemzőiről ad átfogó képet. A kötet ITT tölthető le.

Kiadványunk műfaja kutatási jelentés, így a Kohorsz ’18 kutatás eredményeinek leíró bemutatására vállalkozik. A kötet felépítésében négy fő témakörben – fejezetben – mutatja be a féléves gyermeket nevelő családok életére vonatkozó eredményeket. Elsőként a szülés lezajlásának visszatekintő elemzésére kerül sor. Ezt követően a család szerkezetéről és életkörülményeiről nyújtunk átfogó képet, beleértve a várandós kutatási szakasz óta lezajlott változások bemutatását is. Az anya és a féléves gyermek főbb jellemzőivel ezek után szintén egy-egy fejezetben külön részletesen foglalkozunk.