Új publikáció

A nemzetközi és a hazai ajánlások egyaránt az igény szerinti, kizárólagos anyatejes táplálást szorgalmazzák a csecsemő 6 hónapos koráig, ugyanakkor a WHO adatai szerint a világon a csecsemők mindössze 40 százalékát szoptatják kizárólagosan eddig az életkorig. Ez az arány az európai régióban a legalacsonyabb (2006 és 2012 között 25%).

Kopcsó Krisztina, Boros Julianna, Leitheiser Fruzsina és Veroszta Zsuzsanna nemrégiben megjelent tanulmányukban a Kohorsz ’18 kutatás második, a gyermekek 6 hónapos korában zajló adatfelvételi hulláma alapján vizsgálták meg a Magyarországon 2018-2019-ben szült anyák szoptatási szokásait.

Az eredmények szerint a gyermekek döntő többsége születését követően anyatejhez jutott: összességében 91,4 százalék azon csecsemők aránya, akiket az anyjuk a születést követően szoptatott, ezen belül 8,3 százalékuk más módon is kapott anyatejet. A csecsemők 8,6 százalékát nem szoptatta az anyjuk: 2,7 százalék más módon jutott anyatejhez, 5,8 százalék nem kapott más módon sem anyatejet. A gyermek féléves korára vonatkozó adatok szerint a csecsemők 53,9 százalékát táplálták anyatejjel 24 hetes korukig, és 25,1 százalékuk kapott eddig az életkorig kizárólag anyatejet.

Természetesen számos tényező befolyásolja azt, hogy kizárólagos szoptatással táplálja-e valaki féléves gyermekét. Az elemzés szerint magasabb arányban szoptatnak kizárólagosan a gyermek 24 hetes koráig a magasabb iskolai végzettségű, házas, legalább második gyermeküket nevelő, fővárosi illetve a közép-magyarországi régióban élő, 30 év feletti, jobb anyagi körülmények között élő anyák, akiket csecsemőkorukban a saját édesanyjuk is szoptatott. Csökkenti viszont a szoptatás esélyét a korai munkavállalás, a császármetszés, az anyai prenatális és posztpartum depressziós tünetek, a rossz egészségi állapot illetve a dohányzás.

 

A tanulmány hivatkozása:

Kopcsó Krisztina – Boros Julianna – Leitheiser Fruzsina – Veroszta Zsuzsanna (2022): A szoptatás és a kizárólagos anyatejes táplálás gyakorisága és korrelátumai a csecsemő születésétől hat hónapos koráig. Statisztikai Szemle, 100(5), 468–490.