Szakaszzárás

Mintegy 6000 hároméves gyermeket nevelő anya részvételével zárult a Kohorsz ’18 kutatás jelenlegi ciklusának utolsó szakasza. Ebben az adatfelvételi hullámban a várandós, a féléves és a másfél éves szakaszokat követően immár negyedszer kerestük fel személyesen a 2018-2019 során született gyermek családjait, hogy minél árnyaltabb képet kaphassunk a gyermekek felnövekedéséről.

Ezek mellett több kiegészítő adatfelvétel is megvalósult. A gyermekek egyéves korában körülbelül 250 Dél-Dunántúlon élő család részvételével a gyermekek pszichológiai fejlődését ismerhettük meg részletesebben. A másfél éves kori adatfelvétel egy telefonos apa-kutatással egészült ki. A kétéves kort betöltött gyermekeket nevelő anyák pedig egy telefonos kérdezés keretei között válaszoltak az elsősorban munkavállalással kapcsolatos kérdéseinkre.

A várandós és a féléves kutatási szakaszok eredményeit egy-egy átfogó kutatási jelentésben ismertettük. Hamarosan megjelennek a Dél-dunántúli Vizsgálat, valamint az anyai munkavállalásra koncentráló szakaszok eredményeit összegző kiadványaink. Mindemellett a másfél éves gyermekekre vonatkozó információk összegzése is zajlik.

Nem tudunk elég hálásak lenni mindazoknak, akik lehetővé tették a kutatás megvalósulását: így a kérdéseinket bizalommal és türelemmel fogadó anyáknak és apáknak, az első két adatfelvételi szakaszt lebonyolító védőnőknek, a kérdőíveinket véleményező szakértőknek és a második két személyes adatfelvételt a koronavírus árnyékában végző Inspira Kft. munkatársainak. Köszönjük, hogy hozzájárultak a nagyszabású vizsgálatunk sikeres lefolytatásához!

A hároméves adatfelvétel lezárása azért is fontos mérföldkő a Kohorsz ’18 kutatás életében, hiszen az első finanszírozási időszak eddig a korig bezárólag tette lehetővé a gyermekek követését. A kutatást végző Népességtudományi Kutatóintézet célja a projekt folytatása, és a következő finanszírozási ciklusban egy óvodás, egy kisiskolás és egy koraserdülőkori mérés megvalósítása.

Mindaddig amíg ennek technikai feltételei előállnak, nagy segítség a számunkra, ha a kutatásban részt vevő családok tájékoztatnak minket a felkeresésükhöz szükséges adataik (különösen név és lakcím) megváltozásáról. Erre az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, a kutatás Facebook-oldalának írt üzenetben és a Népességtudományi Kutatóintézet titkárságának telefonszámán (+36-1-345-6573) egyaránt lehetőségük van.