Előadás

Boros Julianna és Veroszta Zsuzsanna kutatóink "Várandósgondozás és kora gyermekkori ellátás" címmel tartottak beszámolót a Kohorsz ’18 kutatás eredményeiről az országos vezető védőnőknek tartott értekezleten, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezett 2022. szeptember 13-án.
 
Fábián Ildikó szakmai koordinátorunk a kutatáshoz kapcsolódó terepmunka tapasztalatairól számolt be, hiszen az első két kérdezési hullám lebonyolításában kulcsszerepet játszottak a vezető védőnők és védőnők.
 
Kutatásunk kezdetén a minta kialakításakor a védőnői körzeteket vettük alapul: az induló mintába 600 védőnői körzet került, amelyek sok szempontból kicsiben leképezték az ország összes védőnői körzetében gondozott várandósokat, biztosítva a kutatás reprezentativitását és a kapott eredmények általánosíthatóságát. A kutatásban való részvételre minden egyes kismamát felkértünk, akik ezekben a körzetekben vettek részt várandósgondozáson, és gyermekük kiírt születési dátuma 2018. április és 2019. április közé esett. A kérdezést a védőnők végezték, de sok segítségek kaptunk tőlük abban is, hogy a kutatásban részt vevő családokkal gördülékeny legyen a kapcsolattartás.
 
Hálásak vagyunk az együttműködő védőnőknek és vezető védőnőknek a közös munka lehetőségéért és, hogy – nekik köszönhetően – biztos kézben tudhattuk kutatásunk megalapozó adatgyűjtéseit!