Testületi ülés

A Magyar Születési Kohorszvizsgálat harmadik, másfél éves kutatási szakaszának kezdetén ismét elérkezett az ideje, hogy egy találkozó keretei között ismertessük a kutatás első eredményeit, valamint rövid- és hosszú távú terveit a Társadalompolitikai Szakértői Testületben helyet foglaló civil szervezetek és szakmai testületek képviselői számára.

Az ülés kezdetén Spéder Zsolt, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója köszöntötte a meghívottakat, majd dr. Simon Attila István, EMMI szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár tartott előadást "A születési kohorszvizsgálat társadalompolitikai jelentősége" címmel, amelyben hangsúlyozta a Kohorsz '18 kutatás társadalompolitikai hasznosságát és hiánypótló jellegét. Ezt követően Veroszta Zsuzsanna, a kutatás szakmai vezetője mutatta be a kutatás előrehaladását és jövőbeni terveit, majd pedig Spéder Zsolttal közösen ismertették a másfél éves hullámban megvalósuló apakutatás célkitűzéseit és módszertanát.

A találkozó második felében a Népességtudományi Kutatóintézet két kutatója ismertetett néhány, a várandós hullám adatainak elemzésével nyert első eredményt. Kopcsó Krisztina a kutatás pszichológus szakértője az anyai várandósságkori depresszió és szorongás témáját járta körül, bemutatva azok összefüggéseit néhány szocio-demográfiai változóval. Boros Julianna, az egészség és egészségmagatartás kutatási modul szakértője a várandósellátó-rendszer igénybevételével kapcsolatos izgalmas eredményeket ismertetett, ideértve a várandós szüléssel kapcsolatos terveit.

A találkozó folyamán a kutatócsoport fogadta a szakértői testület tagjainak kérdéseit és észrevételeit, majd lehetőség volt bizonyos kérdések kapcsán az informális beszélgetésre is.

A testület ülésén elhangzott prezentáció diasora ITT érhető el.

dr. Simon Attila István és Spéder Zsolt