Hároméves szakasz

A Kohorsz ’18 újabb adatfelvételi szakaszához érkezett. Hosszú út áll mögöttünk: a kutatáshoz csatlakozó több, mint nyolcezer család elsőként 2018-ban válaszolt kérdőívünkre, amikor még gyermekük érkezését várták. Az ezt követő években további három alkalommal kérdezzük az anyákat gyermekük felcseperedéséről: a gyermek féléves, másfél éves és hároméves korában.

A koronavírus-járvány, sok egyéb között, a kutatás számításait is keresztül húzta. Az első hullám fellobbanását követően a másfél éves kori adatfelvétel 2020 márciusa és júniusa között szünetelt, vagyis a családok közel negyedéhez nem tudtunk ekkor visszatérni. A jelenlegi helyzetben pedig a hároméves adatfelvételt kell később elkezdenünk.

Akárhogy is, a kutatásról nem mondtunk le! Az adatfelvételt végző Inspira Kft. munkatársaival dolgozunk egy telefonos adatfelvétel előkészítésén. A járványhelyzet ugyanakkor folyamatosan változik, így annak a lehetőségét is fontolóra vesszük, hogy a kérdezés halasztva, de személyesen induljon el, amint arra lehetőség nyílik.

Egy dolgot biztosan kijelenthetünk: a hároméves adatfelvétel késéssel ugyan, de megvalósul! Addig is, a jövő héttől megkezdjük a hároméves gyermekek születésnapi köszöntését és a családok tájékoztatását egy apró ajándék kíséretében - érdemes figyelni a postaládára! 😊

A kutatásunkban részt vevő családoknak kitartást kívánunk, és kellemes tavaszi heteket!