Szakaszzárás

2021 szeptemberében a Kohorsz ’18 kutatás újabb adatfelvételi szakasza zárult le. Egy éven keresztül telefonon kérdeztük a 2,5 éves gyermekeket nevelő anyákat arról, hogy a GYED időszakának lejártával hogyan szervezik a mindennapokat, a gyermekfelügyeletet és hogyan alakul munkavállalói karrierjük. A kutatás során összesen mintegy 5700 anya osztotta meg velünk tapasztalatait.

Az első adatok azt mutatják, hogy a kutatás fókuszában álló, immár 2 és fél éves gyermek születése után gyakran tovább is bővült a család. Az anyák 15 százalékának újabb gyermeke született azóta, egytizedük pedig épp várandós volt a megkereséskor.

Összességében több, mint egyharmados azok aránya, akik a gyermeknevelés mellett már aktívan visszatértek a munkaerőpiacra és dolgoznak. Emellett sokan, majdnem minden tizedik anya kisgyereke gondozása, nevelése mellett még tanul is.

Hogyan zajlanak a dolgozó anyák mindennapjai? A dolgozó kisgyermekes anyák többsége korábbi munkahelyére tért vissza, de egytizedük számára ez feladat- vagy pozícióváltozással járt. Egyharmaduk azonban új munkahelyen kezdett el dolgozni a gyermekvállalás után. Az anyák válaszaiból jól látszik, hogy a kisgyermekes életmód nagy munkavállalási rugalmasságot igényel. A 2,5 éves gyermeket nevelő, dolgozó anyák egyharmada részmunkaidőben vállalt állást, 50 százalékuk pedig rugalmas munkabeosztásban dolgozik. Ugyanakkor egyharmaduk hétvégi, egytizedük éjszakai munkát is vállal, legalább havi gyakorisággal. Ami a kisgyermekkel együtt töltött idő szubjektív értékelését illeti, a 2,5 éves gyermekek mellett dolgozó anyák fele érzi úgy, hogy elegendő időt tud gyermekével együtt tölteni.