INDULUNK!

Ahogy arról korábbi hírünkben beszámoltunk, a Kohorsz ’18 kutatás újabb szakasza veszi kezdetét, amelynek során az immár ötévessé cseperedett gyermekek családjait keressük fel ismét, ezúttal egy online kérdőív keretében.

Kutatásunk kiinduló mintáját a 2018. április 1. és 2019. április 30. között Magyarországon született gyermekek és családjaik adták. Az adatokat a kutatási szakaszok többségében a gyermek anyja szolgáltatta. Most ugyanezeket a családokat fogjuk felkeresni, és egy online kérdőív kitöltésére kérjük őket, amelynek kitöltése kb. 30 percet vesz igénybe. A válaszadás továbbra is önkéntes és anonim módon történik.

Az ötéves kori kutatási szakaszról a részt vevő családok számára postai úton is küldünk tájékoztatást a gyermekek születésnapját megelőzően, egy születésnapi üdvözlőlap kíséretében. Amennyiben ezt a küldeményt Ön nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

FONTOS!

A kérdőív kitöltéséhez szükséges egyedi linket SMS-ben fogjuk elküldeni a kutatásban részt vevő anyáknak, a postai értesítést követő hetekben. Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben a kutatás kezdete óta (2018/2019 – attól függően, hogy Ön mikor volt várandós a kutatásban részt vevő gyermekével) vagy a legutóbbi felkeresésünk óta megváltozott a mobiltelefonos elérhetősége, azt mindenképpen jelezze nekünk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen vagy Fábián Ildikó terepmunkáért felelős munkatársunk telefonszámán (06-30-283-25-06).

Az online kérdőív bármilyen interneteléréssel rendelkező eszközön (okostelefon, laptop, tablet, asztali számítógép) kényelmesen kitölthető, az Ön számára legideálisabb időpontban. Ha valamilyen okból nem tudja azonnal befejezni a kitöltést vagy másik eszközön folytatná azt, a Kilépés gombra kattintva elküldheti a kérdőív visszatöltő linkjét az Ön által megadott e-mail címre, és később ezen a linken folytathatja a kitöltést.

Az óvodáskorból az iskoláskorba való átmenet fontos időszak a gyermekek fejlődésében, és a családok életében is nagy változást jelent. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy ebben az életszakaszban is pillanatképet készítsünk a gyermekek fejlődéséről, mindennapjairól és családjuk életéről – amit a longitudinális vizsgálat természetéből fakadóan tágabb kontextusba tudunk helyezni. Válaszai ebben a szakaszban is nagyon fontosak – a Kohorsz ’18 kutatásban továbbra is azért dolgozunk, hogy minél többet megtudjunk a Magyarországon felnövekvő gyermekekről!

Legutóbb a gyermekek 3 éves korában kerestük fel a családokat 2021. május és 2022. június között. A korábbi szakaszokról itt olvashatnak, az eddig publikált eredményekről pedig itt és itt.

Köszönjük, hogy továbbra is részt vesz a Magyar Születési Kohorszvizsgálatban!