Féléves szakasz zárása

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetben 2018 januárjában elindított Kohorsz ’18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat 2019 novemberében ünnepelte a második adatfelvételi hullámának sikeres lezárását. A várandós anyák megkérdezését követően az időközben megszületett kohorsz babákat és családjaikat a gyermekek féléves korában keresték fel ismét a kutatásban részt vevő védőnőik. Nagyszerű eredmény, hogy az első hullámban a kutatáshoz csatlakozott mintegy 8300 várandós anya közül szinte mindannyian vállalták, hogy továbbra is beszámolnak gyermekük fejlődéséről és családjuk mindennapjairól.

Hányan vagyunk?

A kutatás indulásakor összesen 619 területi védőnői körzetet választottunk ki, ahol a védőnők szülésük várható időpontja alapján felkeresték és részvételre kérték a körzetbe tartozó összes kismamát. A 2018 januárjában indult várandós adatfelvétel egy éve alatt több mint 700 védőnővel dolgoztunk együtt, akik segítségével összesen 8287 várandós csatlakozott a kutatáshoz és válaszolta meg első kérdőívünket. A féléves babákat vizsgáló szakaszban nagy részük, 7859 fő ismét válaszolt a megkeresésünkre. Emellett további 384 olyan kismama is becsatlakozott a kutatásba, akiket védőnőik a korábbiakban is felkértek már, ám a várandós kérdőívre valamely oknál fogva nem tudtak válaszolni. Így a féléves kutatási szakaszban összesen 8365 gyermek – köztük 243 ikerbaba – felnövekedéséről gyűjthettünk adatot.

Mit tudtunk meg?

A második, féléves gyermekeket vizsgáló kutatási szakasz fő kérdése a szülésről és az újszülöttkori, korai gondoskodás időszakáról szólt.

Olyan témákról szereztünk és osztottunk meg információkat, mint a szoptatás és táplálás kezdeti időszakának jellemzői és problémái, vagy a féléves babák alvása, napirendje. A gyermekgondozás korai időszakában emellett a nagyszülői jelenlétet és a nagyszülőkkel való kapcsolattartást, valamint a párkapcsolatok esetleges változását is vizsgáltuk. A közeljövőben pedig hamarosan rövid elemzéseket teszünk majd közzé a szülés lefolyásáról és a háztartáson belüli munkamegosztás átalakulásáról a baba megszületése után.

A kutatás legfrissebb eredményeit honlapunkon és Facebook oldalunkon (Kohorsz ’18) folyamatosan közöljük.

Hogyan folytatjuk?

A Kohorsz ’18 kutatás a tervek szerint halad tovább. A féléves interjúkat követő újabb kutatási szakaszok közül 2019 nyarán vette kezdetét a másfél évesek kérdőíves vizsgálata. Ezt követően 2021-ben, a gyermekek hároméves korában keressük majd fel a családokat személyesen. Miközben vizsgálatunk célja és témája állandó marad, fontos változás, hogy ezekben a szakaszokban a védőnők helyett hivatásos kérdezőkkel dolgozunk együtt, ők, az Inspira Kft. munkatársai keresik fel a kutatásba bevont családokat. Szintén újdonság, hogy a másfél éves szakasz során az apákat telefonon külön is megkeressük, hogy ők is elmondhassák élményeiket, tapasztalataikat a gyermekvállalásról. Szintén telefonos megkereséssel fordulunk majd az anyákhoz a gyermek kétéves kora után, kisgyermekes anyaként szerzett munkavállalási tapasztalataikat és terveiket tudakolva.

Itt tartunk:

A kutatás fejleményeit Facebook oldalunkon is nyomon követhetik.

Minden válaszadónknak nagyon köszönjük a bizalmát!