Szakaszzárás

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetben 2018 elején elindított Kohorsz ’18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat 2020 novemberében különleges körülmények között ünnepelhette a harmadik, másfél éves kori szakaszának lezárását. Az adatfelvétel 14 hónapja alatt ugyanis – a koronavírus terjedésének következtében elrendelt veszélyhelyzet idején – három hónapig szüneteltetni kényszerültünk a személyes adatgyűjtést, amely csak június közepén indulhatott újra.

A gyermekek másfél éves korában zajló kutatási hullámban a kohorsz-gyermekeket és családjaikat a várandósság idején és a gyermekek féléves korában megvalósult adatgyűjtéseket követően harmadik alkalommal kerestük fel személyesen. A szakasz jelentős újdonsága volt, hogy ez alkalommal már nem a védőnők, hanem az Inspira Kft. munkatársai kérdezték az anyákat családjuk mindennapjairól és gyermekük fejlődéséről. Az adatfelvétel további, nem várt különlegessége sajnos az lett, hogy a Covid19 terjedése miatt, a veszélyhelyzet márciusi bejelentésétől annak júniusi feloldásáig a terepmunka szünetelt, és azt követően is nehezített körülmények között folytatódhatott csak – tekintettel a vírus második szakaszának őszi felfutására. A Kohorsz ’18 kutatás harmadik hullámában ezért nem tudtunk minden érintett családot felkeresni. Így annak ellenére, hogy a gyermekek féléves korában több, mint 8000 anya válaszolt kérdőívünkre, a másfél éves kori kérdezést közel 5000 válaszadóval zártuk. Természetesen a vírushelyzet miatt most kimaradt válaszadókhoz is feltétlenül visszatérünk majd a gyermekek hároméves korában!

Apakutatás

A harmadik kutatási szakasz fontos célkitűzése volt, hogy ez alkalommal az anyák mellett az apákat is felkeressük és az ő nézőpontjukat is megismerjük. Ennek érdekében egy mintegy 20 perces telefonos kérdőívet állítottunk össze, amely többek között kitért az apák gyermekkel végzett tevékenységeire, a gondozási feladatok megosztására, az apai szerepfelfogásra, és a munka és családi élet összeegyeztetésének nehézségeire.

Az apák elérését sajnos szintén érintette a vírushelyzet, hiszen az ő bevonásuk az anyák személyes megkeresésére épült. Jelenleg, közvetlenül az apakutatás lezárása előtt, 2 ezer fő körüli mintára számíthatunk. Korábbi, előzetes adatokon történő elemzésünkben azt jártuk körbe, hogy mennyi időt tudnak az apák másfél éves gyermekeikkel tölteni és milyen közös tevékenységekben vesznek részt együtt.

Mi következik?

A Kohorsz ’18 kutatás a tervek szerint halad tovább. Nemrégiben vette kezdetét a másfél éves kori interjúkat követő újabb, telefonos kutatási szakasz, amely főként az anyák munkavállalására irányul. 2021 tavaszán pedig már a gyermekek hároméves korában keressük fel a családokat, reményeink szerint ismét személyesen.

Addig is, javában zajlik a kutatás eddigi adatainak elemzése. A várandós szakasz eredményeit összegző kutatási jelentésen jelenleg az utolsó simításokat végezzük, az egyes részeredmények elérhetőek a kutatás weboldalán. A hullám adatainak feldolgozásával emellett nemrégiben két folyóiratcikk is megjelent. Makay Zsuzsanna tanulmánya a magyarországi teherbeesési nehézségek, életkori hatások és asszisztált reprodukció témakörét tárgyalja, míg Kopcsó Krisztina elemzése a várandósság alatti szorongás és depresszió társadalmi és demográfiai rizikótényezőit.

A kutatás lefrissebb eredményeit és fejleményeit weboldalunk mellett Facebook oldalunkon (Kohorsz ’18) is nyomon követhetik.

Minden válaszadónknak nagyon köszönjük a bizalmát!